Fouten in de Ferrariskaart

Een lijst van fouten in de bovenstaande Ferrariskaart in Stramproy: Deze fouten zijn een gevolg van de werkwijze en mogelijk tijdgebrek van de cartograaf. Het zegt ook iets over de routes waarlangs de kaarten gemaakt zijn.  De kadasteroverzichtskaart van 1811 is slechts 40 jaar jonger en wel akelig nauwkeurig (was t.b.v. belastingheffing). Het vergelijken van beide kaarten levert het volgende op:   Er word in de beschrijving gebruik gemaakt, en kennis verondersteld, van tegenwoordig straatnamen en boerderijnamen en  daarnaast ook oude straatnamen (F.V.)

1 Hoeve Verstappen  is iets te dicht bij de spliting emmastraat/Julianastraat getekend. Ook is de cartograaf vergeten de tegenovergelegen Kroonstraat te tekenen en laat daardoor de Kroonstraat bij de kerk uitkomen, als ware het de Molenweg. Vervolgens laat hij de overgebleven Molenweg dan maar met een bocht ook bij de kerk uitkomen.

2 De weg(Noesstraat),  die van “Hoster” op de Horst via “Belle” en de “Koupman” naar het Bellekapelke aan de Neelestraat(Voortstraat) loopt ,  laat de cartograaf net naast de Neelestraat uitkomen bij “Veuskes”, als ware het daar de Horsterweg.    De cartograaf kiest er later voor om de Horsterweg dan maar met een grote bocht bij de Kruisstraat uit te laten komen tussen de Demerstraat en de Veldstraat, net als het weggetje dat achter Klötjes door terug liep en bij de huidige Klötjeskapel uitkwam.

3 Op het Bergeroth missen we het kruispunt Veldstraat/Savelveld/Bergerothweg en een stuk Veldstraat :  Eerst het deel dat wel klopt: Linksboven is de splitsing Eltenbosdijk/Boberden te zien. Van daar herkennen we naar rechts de Bergerothweg met het Dreiersstraatje. Iets verder naar rechts zouden we het kruispunt Veldstraat/Savelveld/Bergerothweg mogen verwachten maar daar raken we het spoor bijster.  Beginnen we opnieuw bij de splitsing Eltenbosdijk/Boberden: Toen liep van dat punt de Drinkstraat kaarsrecht richting de kerktoren tussen “Lewieze” en “Dobbele” door tot aan het huidige dierentuintje Bèèle erfke. Ook de Beeleweg tot aan de Bergerothweg klopt nog. Daar draaien we scherp naar links de Bergerothweg op. Even later zien we de de spinstraat nog, en die gaat zelfs via de Boschstraat terug naar de Drinkstraat, maar het stukje Veldstraat van de Spinstraat naar Eggele kunnen we niet vinden.