2012 Hoogtekaart in 3D

Kerkplein Stramproy in 3D

Hoogtekaarten worden tegenwoordig gebaseerd op metingen met een lichtradar of  LIDAR  vanuit een vliegtuig.    De meetdata bestaat uit allemaal reflectiepunten van daken, torenhaan, bomen, marktkramen, auto’s, mensen, bestrating of uiteindelijk de grond.

Deze nauwkeurige hoogtekaarten zijn openbaar en worden meestal in 2D  bekeken via  www.ahn.nl of  schermvullend hier.  Je kunt er kiezen voor hoogte-informatie van het maaiveld of van de toppen van de gebouwen en bomen. In deze regio zijn voorlopig alleen de AHN2 metingen beschikbaar. De gegevens zijn al een jaar of 5 a 6 oud. In 2019 moeten de AHN3 metingen klaar zijn. Deze beloven nog nauwkeuriger te worden. Deze wolk van reflectie meetpunten is ook in 3D te bekijken via een aparte website: http://ahn2.pointclouds.nl . (enkel via  Microsoft Edge browser)

2-Dimensionale hoogtekaarten kunnen voor historisch veldonderzoek onderzoek zeer behulpzaam zijn. Natuurlijk kunnen we met deze 3-D kaarten niet terugkijken in de tijd maar het geeft bv wel snel basisafmetingen van bestaande monumenten die vervolgens in 3D met oude foto’s gemodelleerd kunnen worden.  De LIDAR data kan ook gedownload worden voor bijvoorbeeld projecten waarbij stads of dorpsplattegronden in 3D geprint worden:  Kerkplein Stramproy,  iets voor bij u aan de muur?

Klik voor Puntenwolk Kerkplein Stramproy  (enkel via  Microsoft Edge browser)
(Op vlakken waar geen reflecties waren kijk je door het model heen en zie je de blauwe achtergrond. Alleen via  Microsoft Edge browser; stelt zware eisen aan de grafische kaart van uw computer en navigeren vergt enige oefening! Om het plaatje zoals hierboven te krijgen, na het navigeren pas de kwaliteit bij het instellingen-radertje  linksonder op ULTRA zetten.)

Klik voor Puntenwolk binnenstad Weert met Martinustoren  (enkel via  Microsoft Edge browser)